Vermogensbeheerders realiseerden in de eerste zes maanden 7,7% netto rendement voor klanten met een neutraal beleggingsprofiel. Er was zelfs een gemiddeld rendement van 14,3% bij een offensief profiel.

Bron:
Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index)
Bij een neutraal beleggingsprofiel wordt zowel over aandelen als vastrentende waarden, zoals obligaties, gespreid. In het eerste halfjaar van 2020 werd voor dit beleggingsprofiel nog een verlies van 4,8% genoteerd.
Het offensieve profiel liet vorig jaar in dezelfde periode nog een min van 7,8% zien. Het gemiddelde rendement is gebaseerd op de cijfers van ruim 70 in Nederland actieve vermogensbeheerders en banken. Alle profielen lieten plussen zien. Het meest defensieve profiel noteerde de laagste stijging: 1,9%, tegenover een min van 2,1% in dezelfde periode vorig jaar.
“Met name Europese aandelen presteerden in de eerste zes maanden goed en de Amsterdamse beurs bleef daarbij niet achter. Keerzijde was de bescheiden prestatie van obligaties”, stelt Jos Leeser, directeur van Vermogensbeheer.nl. “De AEX bereikte afgelopen halfjaar liefst vijftien keer een nieuwe recordslotstand. De index staat daarmee nu al een tijdje op niveaus hoger dan voor het knappen van de internetbubbel”.
De AEX sloot op 30 juni op 729,52 en steeg in zes maanden tijd met 16,8%. Gemeten over zes maanden presteerde de AEX sinds het tweede halfjaar van 2009, toen er een koersstijging van 33% werd geboekt, niet zo goed. Daarmee deed de Amsterdamse beurs het iets beter dan het Europese gemiddelde. De wereldindex (MSCI ACWI) boekte in het eerste halfjaar een stijging van 15,9%.
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.