Waarom houden veel mensen zich afzijdig van beleggen?
“Er wordt in Nederland best veel belegd, maar dat gaat vooral via vehikels als pensioenfondsen. Daarin is Nederland mondiaal gezien vrij uniek. In de Verenigde Staten moeten mensen zelf hun pensioen opbouwen, waardoor er in de VS veel meer doe-het-zelf beleggers (en beleggingsadviseurs) zijn.”
Er bestaat in ons land wel een bepaalde angst voor beleggen.
“Mensen zijn altijd gefocust op het risico van koersdalingen. Dat ze geld kunnen verliezen. Ze hebben soms een heel eenzijdige keuze gemaakt en een paar aandeeltjes gekocht. Dat is risicovol. Maar ik zou zelf niemand kunnen bedenken die over een periode van tien jaar met beleggen geld heeft verloren. Je moet je dan wel aan de basisregels houden. Dat betekent: niet extreem veel handelen, want dan maak je hoge kosten. De allerbelangrijkste basisregel is dat je goed gespreid belegt. Als je een paar aandeeltjes van slechts een paar fondsen hebt gekocht, dan kan dat verkeerd aflopen.”
Kijken mensen bij beleggen ook niet te veel naar de korte termijn, in plaats van naar de lange termijn?
“Absoluut. Als je aan beleggen begint, moet je dat geld voor een langere periode niet nodig hebben. Het moet een soort vrije pot zijn, die heel erg lang loopt. Het risico van niet beleggen is gewoon dat je geld minder waard wordt. Als gevolg van inflatie en ook allerlei belastingen. Dat kun je goed maken door wél rendement te creëren. Dat kan niet meer door sparen. Vroeger had je ook te maken met geldontwaarding, dat nog een beetje werd gemitigeerd door rente. Maar nu gaat je vermogen wel heel erg achteruit, omdat je voor
sparen zelfs moet betalen.”
Je bent een dief van je eigen portemonnee, als je niet belegt?
“Ja, je bent gewoon onverstandig bezig. Tenzij je de luxe hebt dat je 100 kunt worden, terwijl je vermogen gehalveerd is. Dat je dat kunt permitteren. Maar er zijn heel veel mensen die zich niet kunnen permitteren om niet te beleggen. Want hun koopkracht blijft met sparen niet in stand.”
Sommige mensen vinden beleggen te ingewikkeld. Ze snappen het niet.
“Ik begrijp dat wel, maar dan moet je op zoek naar een specialist. Als je het zelf niet kunt of wilt, dan zou dat geen reden moeten zijn om je kop in het zand te steken en het probleem van niet beleggen te erkennen. Dus moet je een specialist vinden, die dit voor je doet. Dan moet je je goed laten voorlichten over wat hij van plan is. Dat kan op een vrij simpele manier. Maar je moet er dan wel wat moeite voor doen.”
En een goed plan uitstippelen.
“Een goed financieel plan. Je moet goed nadenken over welke doelen je hebt en hoe je die kunt realiseren. Wat heb ik nodig om zonder risico 100 jaar te worden, als mij dat gegeven is? Je hebt dan een bepaald inkomen nodig om in je levensonderhoud te voorzien. En dan is de vraag: hoe realiseer je dat? Dat wordt niet gerealiseerd, als je niets doet. Dat nietsdoen betekent dat je het op de bank laat staan. Door de geldontwaarding teert je vermogen een paar procent per jaar in, als je stil blijft zitten. En dan komt er ook nog belasting bij. Dat heb je ook als je belegt, maar dan heb je in ieder geval de methodiek om die beleggingen te laten renderen. Sparen is een loser strategie. De uitkomst bij beleggen is onzeker, maar bij sparen is die zeker: negatief, koopkrachttechnisch gezien.”