Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

De gevaren van niet-beleggen

7 september 2021 Onderwerp: Investeringen

Vorig jaar is er in ons land liefst €42 miljard gespaard, een recordbedrag. Het overgrote deel daarvan ging naar betaal- en spaarrekeningen. Slechts een beperkt deel werd aangewend voor beleggen, ondanks een stijging van het aantal beleggers. Wat zijn de risico’s als je je vermogen niet belegt en laat staan op een spaarrekening? Jos Leeser, partner bij Vermogensbeheer.nl, geeft uitleg.

Waarom houden veel mensen zich afzijdig van beleggen?

“Er wordt in Nederland best veel belegd, maar dat gaat vooral via vehikels als pensioenfondsen. Daarin is Nederland mondiaal gezien vrij uniek. In de Verenigde Staten moeten mensen zelf hun pensioen opbouwen, waardoor er in de VS veel meer doe-het-zelf beleggers (en beleggingsadviseurs) zijn.”

Er bestaat in ons land wel een bepaalde angst voor beleggen.

“Mensen zijn altijd gefocust op het risico van koersdalingen. Dat ze geld kunnen verliezen. Ze hebben soms een heel eenzijdige keuze gemaakt en een paar aandeeltjes gekocht. Dat is risicovol. Maar ik zou zelf niemand kunnen bedenken die over een periode van tien jaar met beleggen geld heeft verloren. Je moet je dan wel aan de basisregels houden. Dat betekent: niet extreem veel handelen, want dan maak je hoge kosten. De allerbelangrijkste basisregel is dat je goed gespreid belegt. Als je een paar aandeeltjes van slechts een paar fondsen hebt gekocht, dan kan dat verkeerd aflopen.”

Beleggen koersen

Kijken mensen bij beleggen ook niet te veel naar de korte termijn, in plaats van naar de lange termijn?

“Absoluut. Als je aan beleggen begint, moet je dat geld voor een langere periode niet nodig hebben. Het moet een soort vrije pot zijn, die heel erg lang loopt. Het risico van niet beleggen is gewoon dat je geld minder waard wordt. Als gevolg van inflatie en ook allerlei belastingen. Dat kun je goed maken door wél rendement te creëren. Dat kan niet meer door sparen. Vroeger had je ook te maken met geldontwaarding, dat nog een beetje werd gemitigeerd door rente. Maar nu gaat je vermogen wel heel erg achteruit, omdat je voor sparen zelfs moet betalen.”

Je bent een dief van je eigen portemonnee, als je niet belegt?

“Ja, je bent gewoon onverstandig bezig. Tenzij je de luxe hebt dat je 100 kunt worden, terwijl je vermogen gehalveerd is. Dat je dat kunt permitteren. Maar er zijn heel veel mensen die zich niet kunnen permitteren om niet te beleggen. Want hun koopkracht blijft met sparen niet in stand.”

Sommige mensen vinden beleggen te ingewikkeld. Ze snappen het niet.

“Ik begrijp dat wel, maar dan moet je op zoek naar een specialist. Als je het zelf niet kunt of wilt, dan zou dat geen reden moeten zijn om je kop in het zand te steken en het probleem van niet beleggen te erkennen. Dus moet je een specialist vinden, die dit voor je doet. Dan moet je je goed laten voorlichten over wat hij van plan is. Dat kan op een vrij simpele manier. Maar je moet er dan wel wat moeite voor doen.”

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

En een goed plan uitstippelen.

“Een goed financieel plan. Je moet goed nadenken over welke doelen je hebt en hoe je die kunt realiseren. Wat heb ik nodig om zonder risico 100 jaar te worden, als mij dat gegeven is? Je hebt dan een bepaald inkomen nodig om in je levensonderhoud te voorzien. En dan is de vraag: hoe realiseer je dat? Dat wordt niet gerealiseerd, als je niets doet. Dat nietsdoen betekent dat je het op de bank laat staan. Door de geldontwaarding teert je vermogen een paar procent per jaar in, als je stil blijft zitten. En dan komt er ook nog belasting bij. Dat heb je ook als je belegt, maar dan heb je in ieder geval de methodiek om die beleggingen te laten renderen. Sparen is een loser strategie. De uitkomst bij beleggen is onzeker, maar bij sparen is die zeker: negatief, koopkrachttechnisch gezien.”

Dat geldt met name voor mensen met veel vermogen.

“Er zijn mensen met een vermogen van meer dan een ton en die komen in de situatie dat ze moeten gaan betalen. Het hangt een beetje van de bank af, maar bij sommige banken moet je al vanaf een ton geld meebrengen. Die trend zie je trouwens overal in Europa. Minister Hoekstra van Financiën vond dit eerder totaal onwenselijk, maar nu hoor je in de politiek niemand hierover. Het is een geaccepteerd fenomeen geworden.”

Als de kleine spaarder ook een negatieve rente krijgt, zal Hoekstra wel weer iets gaan zeggen.

“Dat denk ik ook, maar uiteindelijk heeft hij niet zoveel hierover te zeggen. In België heb je een wettelijke verankering dat banken rente moeten uitkeren, zo heb ik van Belgen gehoord. Je loopt nog wel het risico dat je geld kwijtraakt, als de bank omvalt en je vermogen boven de grens van het depositogarantiestelsel uitkomt. Dat specifieke faillissementsrisico bestaat in principe bij beleggen niet.”

Nog even terug naar beleggen. Op de Europese en Amerikaanse beurzen zijn dit jaar weer recordstanden bereikt. Sommige mensen denken: het kan alleen nog maar omlaag. Ze hebben geen trek om nog te gaan beleggen.

“De langere geschiedenis ondersteunt die theorie niet, want anders zouden die records niet steeds weer worden aangetikt. Je gaat van het ene naar het volgende record. Je ziet over die langere periode een stijgende lijn, maar er zitten altijd wel een paar dips in. De trend is stijgend. Waarom zou dat nu anders zijn? Je ziet nu wel dat het versneld wordt, omdat er meer erkenning is van het probleem als je niet belegt. Geld stroomt naar het punt, waar het rendeert. Een voorbeeld hiervan is ook vastgoed.”

Stel, er komt iemand bij je en die zegt: ik overweeg om te beleggen. Wat zou je hem aanraden?

“Het gaat allereerst om het doel van die persoon. Welke overwegingen heeft hij om vermogen op te bouwen? En wat is zijn achtergrond? Dan komt je uiteindelijk uit bij de specialist, de vermogensbeheerder en daar kan het tegenwoordig ook al met "kleinere" vermogens. Er zijn online vermogensbeheeders waar je al vanaf 500 euro terecht kunt. Maar je kunt het ook zelf doen, als je beschikt over voldoende affiniteit, tijd, kennis en ervaring.”

Jos Leeser

door Jos Leeser

Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Gerelateerd:

selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.