Ben u bewust van de productrisico's
Een andere vraag is welk fonds of index u kiest, als u in een bepaalde markt blootgesteld wilt zijn? Er zijn meer beleggingsfondsen en indextrackers beschikbaar dan dat er bedrijven op beurzen zijn genoteerd! Die keuze zou moeten worden bepaald door de doelstellingen van een belegger, trackrecord van de fondsbeheerder, maar zeker ook door kostenverschillen of verschillen in specifieke productrisico’s: het zogenaamde tegenpartijrisico, de verhandelbaarheid, de bied-en-laat spread, zijn de onderliggende waarden daadwerkelijk fysiek aanwezig of worden deze synthetisch nagebootst? Hoe worden deze in de index gewogen? Zaken waar een gemiddelde belegger niet over nadenkt, omdat dergelijke zaken moeilijk geduid worden en deze kennis vaak ontbreekt. Ook andere technische zaken, zoals dividendlekkage, kunnen van invloed zijn op het rendement: welk deel van het uitgekeerde buitenlandse dividend lekt weg in niet-terugvorderbare bronbelastingen? Selectie van indextrackers en fondsen lijkt makkelijk, maar vereist een goede research.
Bij het verkopen en kopen van aandelen zijn ook directe en indirecte kosten verbonden. Het handelen kunt u doen via brokers als Saxo Bank, DeGiro en Lynx. Ook bij grootbanken als ING en ABN Amro kunt u dit doen. De tarieven verschillen sterk. Veel handelen als particulier betekent ook hogere kosten.
Particuliere beleggers beseffen zich vaak ook niet wat de valuta-effecten kunnen zijn. Nederlandse beleggers kopen hun brood immers in euro. Wereldwijd beleggen brengt met zich mee dat beleggers grotendeels buiten het eurogebied beleggen. Daar is niets mis mee, maar wellicht maken persoonlijke omstandigheden juist dat de invloed van valutakoersen anders zou moeten zijn dan wat men door de belegging in een klassieke, wereldwijde indextracker aan valutarisico binnen haalt. Zo’n indextracker brengt immers 80% blootstelling aan vreemde valuta (m.n. de Amerikaanse dollar).
Een voordeel van wereldwijd beleggen is daarnaast dat dit een goede spreiding bevordert. En met een goede spreiding verklein je de risico's. Veel vermogensbeheerders beleggen in verschillende regio's en sectoren, waardoor het risico voor de deelnemers wordt verkleind.
Verschillende vormen van laten beleggen
Een vermogensbeheerder kan een persoon zijn met wie u persoonlijk contact hebt. Maar vermogensbeheer kan ook volledig geautomatiseerd zijn. Dit is online vermogensbeheer. De instapdrempel bij online vermogensbeheer is lager. Aan het andere kant van het spectrum staat private banking. Dit is financiële dienstverlening van banken aan welgestelde particulieren. Om voor private banking in aanmerking te komen moet een klant doorgaans minimaal één miljoen euro vrij besteedbaar hebben, hoewel bij enkele banken de ondergrens lager ligt.
Conclusie
Dit artikel is geen pleidooi om voor een vermogensbeheerder te kiezen, maar meer een ‘eye opener’ dat er bij de keuze van een paar (index)fondsen meer komt kijken dan u zich wellicht realiseert.
Meer weten?
Overweegt u uw vermogen te laten beleggen door een vermogensbeheerder? Vraag dan het SelectieRapport Vermogensbeheer aan op deze website. Wij maken voor u een selectie van goede passende vermogensbeheerders. Dit kost u niets, verplicht tot niets en levert gegarandeerd waardevolle inzichten op. U gaat hiervoor naar
SelectieRapport »
Als voormalig bankier, vermogensbeheerder, consultant en klachtenbehandelaar kent Jos Leeser de ins en outs van beleggen en vermogensbeheer. Jos is partner bij Vermogensbeheer.nl en begeleidt vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.