Vraag direct een gratis SelectieRapport aan

Sparen of beleggen?

Als u vrij te besteden vermogen heeft, staat u voor een (vaak lastige) keuze: ga ik sparen of beleggen?

Sparen

Het voordeel van sparen is dat u weinig risico loopt. Nederland kent het depositogarantiestelsel en hiermee krijgt de spaarder bescherming als de bank failliet gaat. In Nederland garandeert het depositogarantiestelsel je spaargeld tot 100.000 euro per bankvergunning.

Het nadeel van sparen is de lage rentevergoeding die tegenwoordig vrijwel nihil is. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een negatieve rente. In dat geval moet de spaarder de bank dus rente betalen over het spaargeld. Door de jaarlijkse inflatie van gemiddeld 1,5% tot 2% per jaar zal spaargeld dus elk jaar minder waard worden. Feitelijk loopt de vermogenspositie van de spaarder zo jaarlijks terug.

Beleggen

Als u gaat beleggen steekt u uw vermogen in effecten zoals aandelen en obligaties. Beleggen gaat altijd gepaard met een zekere mate van risico omdat uw beleggingen kunnen dalen in waarde. Met beleggen loopt u meer risico dan met sparen, maar u heeft ook een grotere kans op een hoger rendement.

Bij beleggen gaan rendement en risico hand in hand. Hoe risicovoller u belegt hoe groter de kans is op een hoger rendement. Beleggen is vaak een goede optie als u uw geld voor een langere tijd kunt beleggen. Een lange periode van minimaal 5 maar het liefst 10 jaar is nodig om minder goede beleggingsjaren te kunnen compenseren met goede beleggingsjaren. Wij adviseren slechts te beleggen met vrij besteedbaar vermogen en nooit al uw vermogen in beleggingen onder te brengen.

Sparen + beleggen

Vaak is een combinatie van sparen voor de korte termijn en beleggen voor de langere termijn de beste keuze. Dit is het scenario dat wij over het algemeen adviseren.

Vermogensbelasting over spaargeld

Afhankelijk van de omvang van het spaarbedrag dient er mogelijk vermogensbelasting betaald te worden over het spaargeld.

Kijk hier voor actuele informatie over vermogensbelasting in Box 3 »
selectierapport-vermogensbeheerders-200x276.png

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.