Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Vermogensbeheer: vergelijkingssite zet kosten naast elkaar

Z24: 5 maart 2013

Banken en andere vermogensbeheerders die geld van particulieren en ondernemers beleggen, zijn traditioneel huiverig om kosten open en bloot te tonen. Een nieuwe prijsvergelijker predikt transparantie.

Internet heeft het fenomeen prijzen vergelijken een andere dimensie gegeven. Van wasmachines en audiospelers tot verzekeringen: vrijwel elk product laat zich tegenwoordig online op prijs vergelijken.

Eén van de weinige uitzonderingen was tot nu toe de wereld van het vermogensbeheer. Beleggers met een ton of meer die hun geld voor langere tijd met behulp van een professionele adviseur wilden laten renderen, konden niet met één klik zien wat de prijsverschillen zijn tussen verschillende aanbieders.

Financiële vergelijkingssite vermogensbeheer.nl doet vanaf dinsdag een poging deze markt open te breken. "Wij hebben alle vermogensbeheerders in Nederland benaderd", stelt directeur Koen Laarhoven. "Zeventig procent heeft meegewerkt aan ons interview en informatie verstrekt."

De site werkt met een zogenoemd leadmodel. Vermogensbeheerders die in contact willen komen met bezoekers van de site betalen daar een vergoeding voor aan vermogensbeheer.nl. Het tarief is voor alle beheerders gelijk.

Vermogensbeheer.nl geeft consumenten desgevraagd ook zelf advies over de keuze van een vermogensbeheerder, maar krijgt geen vergoeding voor het aanbrengen van klanten. De consument betaalt direct een vergoeding aan adviseurs van vermogensbeheer.nl

Vermogensbeheerders vergelijken

Wat valt er te vergelijken voor bezoekers van de site? Via een keuzemodule worden verschillende opties afgekaart.

Belangrijke keuze is bijvoorbeeld de vorm van het vermogensbeheer. Die kan zich beperken tot het uitvoeren van beleggingsorders of advies over specieke beleggingskeuzes, maar ook neerkomen op het handen geven van het vermogensbeheer op basis van een beleggingsprofiel.

Ook het type vermogensbeheerder is van belang: kies je voor een standaardpakket bij een grootbank of juist voor een kleine, onafhankelijke beheerder? En voor wie een paar ton of meer heeft: is een zogenoemde private bank een optie?

Veel soorten kosten

Z24 nam de proef op de som. In de vergelijjksmodule waren maandag 95 vermogensbeheerders opgenomen, uiteenlopend van grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro tot de chique boutiques Insinger de Beaufort en Oyens & van Eeghen.

Stel je hebt 100 tot 150 duizend euro vrij te beleggen. Je wilt een deel van je vermogen laten beheren en deels zelf beleggen met advies. Verder heb je geen specifieke voorkeuren over waar het geld belegd wordt.

Uit de module rollen vervolgens zestien partijen die je kunt vergelijken. Voor alle partijen kun je dan onder meer kijken naar de beheerfee, ofwel de jaarlijkse kosten die in rekening worden gebracht, uitgedrukt als percentage van het beheerde vermogen.

Wat meteen opvalt is dat beheervergoedingen flink kunnen variëren, van 0,6 procent tot 1,6 procent. Een verschil van één procentpunt per jaar tikt behoorlijk aan op een bedrag van een ton.

Maar ook een reeks andere kosten wordt zichtbaar, zoals de advieskosten en de transactiekosten voor de beleggingen. De ene beheerder rekent geen transactiekosten, omdat die bijvoorbeeld al verwerkt zitten in de algemene beheervergoeding, terwijl de ander een wat lagere jaarlijkse beheervergoeding combineert met een apart tarief voor de transactiekosten.

Eenvoud blijft lastig

Het overzicht dat vermogensbeheer.nl geeft, biedt zo een startpunt voor verdere vergelijking van kosten, de aard van de dienstverlening en uiteraard de beleggingsprestaties van vermogensbeheerders.

Meer transparantie over kosten is prettig voor de consument. Maar helaas wordt de keuze daarmee niet per definitie makkelijker. De grote diversiteit aan soorten kosten, zorgt er bijvoorbeeld voor dat simpel vergelijken lastig blijft.

Bron: Z24