Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Vermogensgidsen en (on)afhankelijkheid

NRC Handelsblad: 22 juni 2013

Door Joost Ramaer

Vermogensbegeleiders – er is een nieuwe beroepsgroep opgestaan, zo meldde deze column vorige week. Beleggingsassistent.nl helpt Jan de Belegger een goede vermogensbeheerder te vinden. De aldus geselecteerde beheerder deelt zijn eigen vergoeding. Beleggingsassistent krijgt eenmalig 0,7 procent van het ingebrachte vermogen voor het aanbrengen van de nieuwe klant, en daarna ieder jaar 0,3 procent. De belegger betaalt dus niet meer dan de fee van zijn beheerder. En, zegt Daan Heslenfeld van Beleggingsassistent: ,,Wij blijven volgen of de beheerder zijn werk wel goed doet." Toch zijn deze vergoedingen omstreden. Waakhond AFM schaart ze onder de kickbacks, provisies die vanaf 2014 verboden zullen zijn. Wie zich door een beheerder laat betalen, wekt immers de schijn dat hij handelt uit eigenbelang, niet uit het belang van de klant. Heslenfeld beaamt dat. ,,De kritiek die je op ons kunt hebben, is dat wij niet onafhankelijk zijn.” Dennis van Leeuwen van Fondshuis.nl laat daarom de klant betalen voor vermogensbegeleiding -minimaal vijfhonderd euro. ,,Ik ben van mening dat je alleen onafhankelijk kunt zijn als de klant je inhuurt.” Volgens Heslenfeld zijn Nederlanders nog niet rijp voor zulke uurtarieven. Binnenkort hoopt de AFM te besluiten welke betalingen straks wel en niet als verboden kickbacks gelden.

Twee andere begeleiders, Vermogensbeheer.nl en Beleggingsmatch.nl verdienen via zogenaamde leads, een methode die de AFM hoogstwaarschijnlijk blijft toestaan. Zij krijgen geld wanneer beleggers via deze sites doorklikken naar een bank of beheerder. Iedere beheerder betaalt hetzelfde bedrag, zodat de begeleiders er geen belang bij hebben om de ene voor te trekken boven de andere. Op beide sites moet de belegger eerst zijn persoonlijke gegevens en wensen invoeren - met name welk bedrag hij wil beleggen. Vervolgens krijgt hij een neutraal overzicht van de partijen waar hij terecht kan. met gedetailleerde informatie zoals over kosten, rendementen en het soort beleggingen. Maar inhoudelijk zijn er grote verschillen tussen de twee.

Vermogensbeheer.nl - de naam zegt het al - geeft data van 106 van de 140 vermogensbeheerders die in Nederland actief zijn. ,,Sinds kort beoordelen we ze ook, via een rating met sterren", zegt oprichter Koen Laarhoven. Beleggingsmatch.nl bevat "slechts" 28 aanbieders - dat aantal groeit overigens wekelijks. Maar van die 28 toont de site nu al 120 verschillende producten en diensten. Op Beleggingsmatch kan de belegger namelijk eerst kiezen: voor zelf beleggen, beleggen op advies of vermogensbeheer. Vervolgens ziet hij de partijen die bij die keuze passen. Bovendien is hun informatie veel intensiever bewerkt. "Wij nemen echt alle kosten mee", zegt Bart Spronk van Beleggingsmatch. ,,Beheerfee, belastingen, bewaarloon en transactiekosten en eventuele productkosten. Die relateren wij aan de hoogte van de inleg. Hoe meer je inlegt, hoe lager doorgaans namelijk de kosten. Bij ons kun je voor ieder individueel geval uitrekenen wat je kunt verwachten aan nettorendement. Dat rekenmodel maakt ons uniek.”

Bron: NRC Handelsblad