Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

De huisbank als vermogensbeheerder?

Fambizz.nl: 11 april 2014

Een succesvol familiebedrijf beschikt vaak over een liquide vermogen. Als voor dit vermogen langere tijd geen bestemming is, rijst de vraag hoe dit vermogen te beleggen. De meeste ondernemers ontbreekt het aan kennis, ervaring en tijd om het vermogen zelf goed te kunnen beleggen. Vaak is de logische conclusie dat het vermogen het best kan worden belegd door een vermogensbeheerder. Tot een aantal jaren geleden kozen ondernemers min of meer automatisch voor de eigen huisbank als vermogensbeheerder. Tegenwoordig is dat echter niet meer zo vanzelfsprekend. Na alle bankschandalen heeft ook bij ondernemers het vertrouwen in banken een flinke deuk opgelopen.

De beleggingsdienstverlening bij banken is de laatste jaren sterk veranderd. Bij een toenemend aantal klanten van grootbanken is onvrede ontstaan over de aangepaste dienstverlening van hun bank. Banken kiezen steeds vaker voor centralisatie van hun beleggingsbeleid op het hoofdkantoor waardoor de dienstverlening op het bankkantoor richting klanten minder persoonlijk is geworden en er minder ruimte overblijft voor maatwerk. Om kosten te besparen stappen banken ook steeds vaker over op automatiseringsoplossingen zoals online vermogensbeheer om klanten te kunnen bedienen tegen relatief lage kosten. En vanaf 1 januari 2014 is ook nog het verdienmodel van de banken op de kop gezet. Tot 1 januari ontvingen banken vaak hoge provisies van de beleggingsfondsen waar ze hun klanten in lieten beleggen. Nu zijn deze provisies bij wet verboden en worden de banken gedwongen hun kosten rechtstreeks bij de klant in rekening te brengen. Voor veel klanten van banken is het behoorlijk schrikken als ze de eerste factuur van hun bank ontvangen. Voor sommige banken is het provisieverbod aanleiding geweest om weer meer eigen beleggingsproducten te gaan verkopen aan hun klanten zodat de verdiensten voor de bank zoveel mogelijk op peil blijven.

Overstappen

Door al deze ontwikkelingen stapt een groeiende groep klanten van grootbanken over naar zelfstandige vermogensbeheerders. Dit zijn vermogensbeheerders die veelal zijn opgericht door teams van ervaren oud bankiers. Als zelfstandige en onafhankelijke vermogensbeheerder kunnen deze beleggingsexperts hun klanten de persoonlijke aandacht geven waar zoveel behoefte aan is. De klant van een zelfstandige vermogensbeheerder heeft vaak rechtstreeks contact met één van de partners en kan er meestal ook terecht voor persoonlijk maatwerk bij het samenstellen van de beleggingsportefeuille.

Verleiding door beurspraatjes

Veel vermogensbeheerders zijn zeer bedreven in het promoten van zichzelf en het binnenhalen van nieuwe klanten. Van advertenties op TV tot beurspraatjes op de radio tot netwerkborrels en golf clinics. Vermogensbeheerders doen hun uiterste best om zich als professionele en betrouwbare beleggingsexpert te profileren richting de doelgroep. Het gevaar hiervan is dat mensen zich laten verleiden door deze marketing methodes. Men kiest dan voor de vermogensbeheerder die zich het beste weet te verkopen in plaats van voor de goede vermogensbeheerder die het beste past bij de eigen persoonlijke financiële situatie en wensen. De kans op een tevreden relatie met een vermogensbeheerder is het grootst als er een inventarisatie van de eigen voorkeuren, situatie en verwachtingen plaatsvindt en daar vervolgens de best passende goede vermogensbeheerder bij gezocht wordt.

Koen Laarhoven is de oprichter van www.vermogensbeheer.nl. Hij begeleidt consumenten, ondernemers en instellingen bij hun zoektocht naar een goede en passende vermogensbeheerder.

Het artikel op Fambizz.nl »

Bron: Fambizz.nl