Vraag direct één van onze diensten aan Selectierapport Persoonlijke begeleiding

Pensioen opbouwen met een lijfrente

2 augustus 2022 Onderwerp: Pensioenen

Zzp’ers hebben vaak geen aanvullend pensioen. Eén van de manieren voor hen om pensioen op te bouwen is het afsluiten van een lijfrente. Dit is een fiscaal vriendelijke manier van pensioenopbouw. Op het moment dat u als zzp’er met pensioen gaat, stort u het opgebouwde tegoed in een uitkeringslijfrente.

Behalve zzp’ers kunnen ook bijvoorbeeld parttime werknemers later last krijgen van een te laag pensioen. Ze bouwen te weinig op en krijgen daardoor een zogeheten pensioengat. Ook kan het voorkomen dat uw werkgever te weinig pensioen voor u opbouwt. Het afsluiten van een lijfrente is een mogelijkheid om later niet in financiële problemen te komen.

Honderdduizenden Nederlanders bouwen inmiddels aanvullend pensioen op met een lijfrente. Meestal kiezen zij op pensioendatum voor een uitkering van het volledige bedrag binnen vijf jaar. Een lijfrente kunt u afsluiten bij een bank of een verzekeraar.

Lijfrentes worden onderverdeeld in een opbouwfase en in een uitkeringsfase. In de opbouwfase stort u premies, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Hierdoor maakt u rendement. Dit kan een laag garantierendement zijn, of een hoger verwacht rendement op basis van beleggen. Van het opgebouwde lijfrentekapitaal dient u vervolgens op pensioendatum een levenslange of tijdelijke uitkering aan te kopen. Deze uitkering wordt belast.

Lijfrente uitkeren tijdens pensioen

Lijfrente-uitkering op basis van lage marktrente

Net als in de opbouwfase kan ook in de uitkeringsfase de keuze worden gemaakt voor een vaste gegarandeerde, maar momenteel zeer lage uitkering, of voor naar verwachting hogere uitkering op basis van beleggen. Helaas kiezen vandaag de dag nog altijd veel mensen voor het aankopen van een lijfrente-uitkering op basis van de lage marktrente. Met als gevolg een rendement dat lager is dan de inflatie en lijfrente-uitkeringen waarvan de koopkracht jaarlijks afneemt.

Bijna alle lijfrentes bevinden zich in box 1. Er wordt dus geen vermogensbelasting betaald over het opgebouwde bedrag, zoals in box 3 wel het geval is.

Lijfrentepremie fiscaal aftrekbaar

De premie die u voor de lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar. Hiervoor geldt een maximum, uw 'jaarruimte'. Via de Belastingdienst kunt u die jaarruimte berekenen. Wel moet u dus als u met pensioen gaat inkomstenbelasting afdragen over de ontvangen uitkeringen. Er ligt in de toekomst een fiscale claim op.

Wilt u uw inleg opnemen voordat u met pensioen bent gegaan, dan betaalt u in veel gevallen een boete. Dit komt doordat u uw de lijfrente dan voortijdig afkoopt. Dat heeft grote invloed op het netto te ontvangen kapitaal. Hoe hoog die boete kan zijn, vindt u op de website van de Belastingdienst.

Verzet tegen plan kabinet

Het vorige kabinet wilde in het nieuwe pensioenstelsel een levenslange uitkering van lijfrente verplichten, maar dit plan is op verzet gestuit van consumentenorganisaties en uit de sector. Wie aanvullend pensioen opbouwt met een lijfrente, mag dat ook in de toekomst in vijf jaar laten uitkeren.

Een van de concrete voorstellen in het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel is om het bestaande verschil in fiscale premieruimte tussen werknemerspensioenen en lijfrentes weg te nemen. Zzp'ers en ondernemers zouden net zo veel ruimte krijgen om belastingvrij premie te storten in een lijfrente als mensen met een pensioenregeling via hun werkgever: maximaal 30% in plaats van de huidige 13%.

Als het hen in een jaar niet lukt om 30% premie in te leggen, mogen zij die gemiste 'jaarruimte' bovendien later inhalen. Tot tien jaar terug, in plaats van de huidige zeven jaar. En tot een maximaal bedrag van €45.000 in een jaar.

Ramón Wernsen

door Ramón Wernsen

Ramón is sinds 1996 actief als Financieel Planner en is auteur van vele artikelen en boeken en als docent verbonden aan het Erasmus Instituut voor Financiële Planning in Rotterdam. Bij Vermogensbeheer.nl helpt hij als vermogensplanner klanten met het herstructureren van hun vermogen en vermogensplanning.

Gerelateerd:

Op zoek naar de beste vermogensbeheerder?

Bent u op zoek naar de voor u beste vermogensbeheerder?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een SelectieRapport aan. Per e-mail ontvangt u een selectie van goede vermogensbeheerders die het beste passen bij uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren.

SelectieRapport aanvragen